Kasulik keefir

Kodutohter
03.05.2024

Keefiris on kõik põhi- ja mikrotoitainete rühmad sobivas vahekorras.

Keefir on hapendatud piimatoode, mille valmistamiseks kasutatakse segakooslusega juuretist, milles on piimhappebakterite kõrval ka pärmseeni ja äädikhappebaktereid. Pärmseened annavad keefirile iseloomuliku maitse ja kihiseva tekstuuri. Peale piimhappe on keefiris alkoholi, süsihappegaasi, erinevaid lenduvaid happeid ning mitmeid maitse- ja aroomiühendeid. Alkoholi on siiski nii väikeses koguses, et see joovet ei tekita.

Keefiris on kõik põhi- ja mikrotoitainete rühmad sobivas vahekorras. Hapnemisel väheneb mitmete piimavalkude allergeensus, mistõttu põhjustab keefir rõõsa piimaga võrreldes palju vähem allergiat.

Sellepärast sobib see hästi ka väikelastele, kes on allergilised piimavalkude suhtes. Hapendatud piimatooteid on ka kergem seedida. Keefiris on vähem laktoosi ehk piimasuhkrut kui tavapiimas, kuna mikroobid kasutavad selle ära enda kasvuks ja piimhappe valmistamiseks.

Mineraalainetest on tähtsaim kaltsium, kuid on ka magneesiumit, fosforit ja soodne kaaliumi ja naatriumi vahekord.

Keefir ergutab seedenäärmete tegevust,vähendab kõhukinnisust ja rikastab seedekulglat kasulike mikroobidega.

Sarnased artiklid