2023. aasta kõige popimad nutiseadmed

29.01.2024
Anton Reenpää

Telia selgitas välja, millised olid ettevõtte kaubamüügi andmetel põhjal 2023. aasta kõige populaarsemad nutitelefonid, nutikellad, tahvlid, sülerid, telerid ning uuskasutatud telefonid.

Kui veel mõne aasta eest hoidis nutitelefonide arvestuses kindlat liidripositsiooni Apple, siis 2023. aastal kerkis tabeli etteotsa Samsung oma kahe A-seeria mudeliga. Tõsi, kolmandale positsioonile jäänud Apple iPhone 14 jäi edetabelis esimeseks kerkinud Samsung Galaxy A14 mudelist maha vähem kui 100 müüdud ühikuga.

Telia kaubamüügi osakonna juhi Laura Kuusiku sõnul näitab telefonide edetabel, et aina enam on kujunemas lojaalne kliendibaas nii Apple kui Android telefonide kasutajate seas ning kahjuks ei ole Samsungi kõrvale kolmandat tugevat konkurenti hetkel veel tekkinud, kuigi Xiaomi telefonid on eestlaste hulgas aasta-aastalt populaarsust kogumas.

„Samsungi A-seeria telefonid on paljude jaoks hea valik hinna ja kvaliteedi suhte poolest ja seda juba aastaid, seega siin üllatusi ei ole. Kuna Apple toob uued telefonid müüki alles sügisel, siis on arusaadav, et iPhone 15 seeria telefone nimekirja ei jõudnud, küll aga on eelmiste aastate mudelid just need, mida aasta lõikes on enim müüdud. Tõusev trend on ka aina suuremate mälumahtude eelistamine,“ rääkis Kuusik.

 

Telia müüduimad nutitelefonid 2023 aastal

  1. Samsung Galaxy A14 4G 64GB
  2. Samsung Galaxy A54 5G 128GB
  3. Apple iPhone 14 5G 128GB
  4. Samsung Galaxy A34 5G 128GB
  5. Apple iPhone 13 5G 128GB
  6. Apple iPhone 14 Pro 5G 128GB
  7. Samsung Galaxy S22 5G 128GB
  8. Samsung Galaxy S23 5G 128GB
  9. Samsung Galaxy A53 5G 128GB
  10. Apple iPhone 14 Pro 5G 256GB

 

Nutikellade arvestuses jõudsid TOP5 hulka kolme tootja seadmed. Seejuures on märkimisväärne, et 5. positsioonile kerkis lastekell Xplora XGO3, mis lisandus Telia kaubamüügi valikusse alles läinud aasta suvel. Et kell võimaldab lisaks helistamisele ja sõnumite saatmisele edastada vanemale ka lapse asukoha infot, on see olnud populaarne valik just kooliteed alustanud laste puhul.

Laura Kuusiku sõnul iseloomustas nutikellade müüki läinud aastal kaalukausi kaldumine just soodsamate seadmete poole. Müüduimaks seadmeks osutus Apple Watch SE seeria, kus kellade hinnad algavad 250 eurost. 

 

Telia müüduimad nutikellad 2023. aastal

  1. Apple Watch SE seeria
  2. Samsung Galaxy Watch 5 LTE seeria
  3. Samsung Galaxy Watch 6 ja Watch 6 Classic LTE seeria
  4. Apple Watch Series 8 seeria
  5. Xplora XGO3 lastekell

 

Tahvelarvutite segmendis jõudis viie müüduima seadme hulka 3 Samsungi mudelit, 1 Apple’i ja 1 Xiaomi mudel. Need kõik on soodsama hinnaklassi tahvelarvutid ja siin üllatusi ei ole, sest „lihtne“ tahvelarvuti ostetaksegi tihti näiteks lapsele mängimiseks või õppimiseks või vanavanematele nuputelefoni kõrvale nutikaks kaaslaseks. Paljud kliendid eelistavad valida tahvelarvutit just selle järgi, millise brändi telefoni ja muid seadmeid (kell, kõrvaklapid) nad kasutavad, et seadmete omavaheline ühildumine oleks ideaalne.

 

Telia müüduimad tahvelarvutid 2023. aastal

  1. Samsung Galaxy Tab A8
  2. Apple iPad 10.2 (9.gen, 2021)
  3. Samsung Galaxy Tab Active 3
  4. Xiaomi Redmi Pad SE
  5. Samsung Galaxy Tab A7 Lite

 

Sülearvutite kategoorias riisus eelmisel aastal koore Apple MacBook läbi oma erinevate mudelite. Viie müüduima sülearvuti hulka jõudis koguni 3 MacBooki mudelit. Ühelt poolt peegeldab see kindlasti Apple kontsentreeritumat mudelivalikut kui teistel tootjatel, eriti laiatarbe sülearvutite osas. Teiselt kindlasti ka klientide eelistusi ja Telia fookust.

 

Telia müüduimad sülearvutid 2023. aastal

  1. Sülearvuti Apple MacBook Air 13 M2
  2. Sülearvuti Apple MacBook Air 13 M1
  3. Sülearvuti HP Laptop 15
  4. Sülearvuti Lenovo IdeaPad 3
  5. Sülearvuti Apple MacBook Pro 14'' M2

 

Telerite arvestuses toimus 2023. aastal huvitav areng: kui varasemalt on parimaid müüginumbreid näidanud valdavalt Samsung ja LG, siis läinud aastal jõudis TOP5 hulka vaid üks Samsungi mudel. Neli esimest positsiooni hõivas aga hoopis Xiaomi oma erinevate mudelitega. Selle põhjuseks oli jällegi Samsungi ja LG laiem mudelivalik, mille hulgast valida.

„Küll oleme teistest turuosalistest enam tutvustamas oma klientidele Xiaomi brändi just telerite hulgas ning meie müüginumbrid näitavad, et tarbijad otsivad aina enam just selliseid Android telereid,“ märkis Laura Kuusik.

 

Telia müüduimad telerid 2023. aastal

  1. 50'' LED-teler Xiaomi Mi TV P1
  2. 43" LED-teler Xiaomi A2
  3. 65" LED-teler Xiaomi P1E
  4. 55" LED-teler Xiaomi Mi TV P1
  5. 55" LED-teler Samsung CU7172

 

Esmakordselt avaldab Telia ka uuskasutatud telefonide TOP3. Kuigi hetkel on uuskasutatud nutitelefonide saadavus veel piiratud, tegeleb ettevõte Laura Kuusiku kinnitusel selle nimel, et uuskasutatud seadmete valikut suurendada ning nende müüginumbreid kasvatada.

„Soovime 2024. aastal oma portfelli selles kaubasegmendis rikkalikumaks muuta. Näha on, et inimeste teadlikkus uuskasutatud seadmete suunal järjest paraneb ning loodetavasti aitab sellele kaasa ka seadmevaliku suurenemine. Uuskasutatud telefon on klientidele kindlasti mõistlik valik nii enda rahakoti kui keskkonna vaates. Teliat hinnatakse uuskasutatud seadmete puhul just usaldusväärse ostukohana, kes annab seadmetele kaasa ka garantii. Hea meel on tõdeda, et ka uuskasutatud sülearvutid on tarbijate jaoks aina enam huvi pakkumas,“ selgitas Kuusik.

 

Telia müüduimad uuskasutatud telefonid 2023. aastal

  1. Apple iPhone 8 64GB
  2. Samsung Galaxy S10 128GB
  3. Apple iPhone 11 Pro 64GB

 

Sarnased artiklid